Podotkla, že hlávkový šalát obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. "Ukrýva
sa v ňom množstvo vitamínov - B1, B2, B6, B9, C, E, K - a hodnotný je
aj pre obsah železa, vápnika, sodíka, zinku, selénu, horčíka a draslíka.
Jeho priaznivé účinky sa prejavia aj vďaka obsahu vlákniny," priblížila.
Konzumácia šalátu podľa jej slov môže pomôcť pri tráviacich ťažkostiach,
posilňuje imunitný systém, odstráni únavu, podporí okysličenie buniek,
zabezpečí lepšie zužitkovanie bielkovín v organizme, posilní nervy a
pomôže aj pri redukcii hmotnosti. "Čím je šalát tmavší, tým viac obsahuje antioxidantov, a tie zabraňujú vzniku zápalových procesov," dodala Blažová.
Vitamín C a betakarotén v šaláte zároveň chránia a posilňujú cievy,
zlepšujú prietok krvi, a tým zabraňujú vzniku infarktu. Draslík znižuje
krvný tlak a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny majú priaznivý vplyv na
zvyšovanie hladiny "dobrého cholesterolu" a zároveň na zníženie hladiny "zlého cholesterolu".
Zelená zelenina zároveň znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. "Dôvodom
je nízky glykemický index, ktorý nespôsobí vysoký nárast hladiny cukru v
krvi. Odporúčaný je najmä rímsky šalát, pretože obsahuje viac
esenciálnych mikroživín, takisto obsahuje lactucaxantín - antidiabetický
karotenoid, ktorý znižuje hladinu glukózy," ozrejmila odborníčka.
Podotkla, že pri rozrezaní šalátu vidieť bielu tekutinu, ktorá obsahuje
laktukarium. Ide o látku s relaxačnými a spánok vyvolávajúcimi účinkami.
V šaláte sa nachádza aj látka nazývaná zeaxantín. Ide o antioxidant,
ktorý zlepšuje videnie a bráni vekom podmienenej makulárnej degenerácii.
"V kombinácii s luteínom, ktorý je v ňom takisto prítomný, znižuje vznik katarakty - sivého zákalu," dodala Blažová.